:
Rondje langs de regio

Programmamanagers Paul Veelenturf en Iwan Arts maakten de afgelopen weken een rondje langs de vier subregio's in Brainport. Iwan zette de belangrijkste bevindingen voor je op een rij.

De naam Brainport Bereikbaar zegt het al: we zijn er voor de Brainportregio. En die bestaat uit 21 gemeenten, verdeeld over vier subregio’s in Zuidoost-Brabant. Iwan en Paul maakten een rondje om te verbinden, te verbreden, te verdiepen. En gewoon te horen wat er speelt... 

Palet aan producten en diensten van Brainport Bereikbaar is breder dan verwacht

Niet alle producten en diensten die vanuit Brainport Bereikbaar worden aangeboden staan even scherp op het netvlies van de afzonderlijke gemeenten. De specifieke belangstelling verschilt per project. Sommige projecten behoren tot de kopgroep. Projecten waar volop interesse in is zijn Structurele Gedragsverandering, Fietsstimulering en Hubs, regionaal en lokaal. Ook stelden de regio’s volop vragen over MaaS, Data en Verkeersmanagement. 

De werkdruk bij gemeenten is hoog, maar dat hoeft niet in de weg te staan

Gemeenten zijn soms wat huiverig voor nieuwe of extra activiteiten omdat ze beperkte capaciteit en al een hoge werkdruk hebben. Maar Brainport Bereikbaar is nu opgebouwd als stevige uitvoeringsorganisatie, met volop uitvoeringskracht. We kunnen veel voor elkaar krijgen. Wel is er een aanspreekpunt nodig bij de gemeenten. Primair om te klankborden, want niemand kent de lokale situatie beter dan de mensen in de gemeente zelf. En secundair voor gemeentelijk regelwerk.

Ideeën voor ‘snelstarters’ zijn opgehaald

In de overleggen met de regio’s is een 'snelstarter' aangeboden. Dat is een product of dienst van Brainport Bereikbaar die op korte termijn in de gemeente kan worden aangeboden, om een lokale mobiliteitsuitdaging op te lossen. Maar dan zonder veel voorbereiding en inzet vanuit de gemeente zelf. Denk aan een gedragsinterventie, of een tijdelijk probeeraanbod van een mobiliteitsdienst. De eerste ideeën en uitdagingen zijn al opgehaald, het aanbod blijft staan! Dus heb je als gemeente een concrete lokale uitdaging, waarvoor je wel een quick win kunt gebruiken? Laat het dan zeker even weten.

Conclusie: laten we in verbinding blijven!

De conclusie van ons als programmamanagers na deze rondgang is dat er meer kansen zijn voor realisatie als we goed in verbinding blijven met elkaar. Brainport Bereikbaar ontwikkelt aanbod voor de bestaande vraag en we hebben contact met werkgevers en reizigers. Maar de regio is groot. Gemeenten weten soms beter en sneller waar die vraag actueel is. Daarin kunnen Brainport Bereikbaar en de gemeenten in de regio elkaar dus heel goed versterken. Laten we elkaar veel 'snelstarters' toewensen!

Een filevrije Brainportregio, dat is ons doel. En dat doen we door slimme reisoplossingen te combineren.

Aanmelden voor nieuwsbrief

Meld je aan, dan ben je er als eerste bij.

Contact

Stadhuisplein 1
Postbus 90150
5600 RB Eindhoven
Nederland

info@brainportbereikbaar.nl

Privacyverklaring
De gemeente Eindhoven is de verwerkingsverantwoordelijke voor de verwerking van persoonsgegevens door Brainport Bereikbaar. Via deze link vind je de privacyverklaring van de gemeente Eindhoven.